Kutija važnija od obuke za prvu pomoć

Bez autora
Oct 18 2011

Od kraja septembra svaki vozač u Srbiji morao je da nabavi novi, moderniji set za pružanje prve pomoći. Iako je ovaj komplet bogato opremljen, malobrojni su vozači koji će ga ikada otvoriti, a kamoli upotrebiti. U našoj zemlji se, nažalost, previše često dešava da vozač koji vidi saobraćajnu nesreću doda gas i, bez osvrtanja, prođe pored povređenih. Nedostatak saobraćajne kulture, ali i veštine pružanja prve pomoći trebalo bi da bude umanjen novim načinom obuke budućih vozača. Ipak, kada će nova pravila početi da se primenjuju, niko ne može da odgovori. Ministarstvo zdravlja je početkom ove godine usvojilo Pravilnik o uslovima za organizovanje prve pomoći, a stručnjaci iz Crvenog krsta Srbije osmislili su obuku za prvu pomoć i obučili 700 predavača i instruktora. Ostalo je još da Ministarstvo unutrašnjih poslova usvoji pravilnik o polaganju vozačkih ispita kojim bi trebalo da budu propisana nova pravila za obuku budućih vozača koja obuhvataju veštinu pružanja prve pomoći.

Kutija važnija od obuke za prvu pomoćOd kraja septembra svaki vozač u Srbiji morao je da nabavi novi, moderniji set za pružanje prve pomoći. Iako je ovaj komplet bogato opremljen, malobrojni su vozači koji će ga ikada otvoriti, a kamoli upotrebiti.

U našoj zemlji se, nažalost, previše često dešava da vozač koji vidi saobraćajnu nesreću doda gas i, bez osvrtanja, prođe pored povređenih. Nedostatak saobraćajne kulture, ali i veštine pružanja prve pomoći trebalo bi da bude umanjen novim načinom obuke budućih vozača. Ipak, kada će nova pravila početi da se primenjuju, niko ne može da odgovori.

Ministarstvo zdravlja je početkom ove godine usvojilo Pravilnik o uslovima za organizovanje prve pomoći, a stručnjaci iz Crvenog krsta Srbije osmislili su obuku za prvu pomoć i obučili 700 predavača i instruktora. Ostalo je još da Ministarstvo unutrašnjih poslova usvoji pravilnik o polaganju vozačkih ispita kojim bi trebalo da budu propisana nova pravila za obuku budućih vozača koja obuhvataju veštinu pružanja prve pomoći.

Donošenje ovog dokumenta najavljivano je već nekoliko puta u toku poslednje dve godine, od kada je usvojen novi zakon o bezbednosti saobraćaja. Ipak, auto-škole i dalje obučavaju vozače po starom programu koji ne obavezuje nijedan čas posvećen pružanju prve pomoći, a iz resornog ministarstva juče nisu odgovorili kada će biti obelodanjen dugo očekivani pravilnik.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da su, iz tog razloga, vozači koji su tek dobili vozačku dozvolu najmanje bezbedni.

– Danas se u auto-školama uče saobraćajna pravila i znaci, ali ne i razlozi za njihovo postojanje. Novi zakon o bezbednosti saobraćaja obavezuje sve vozače da svakom povređenom, pruže prvu pomoć u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima, ali u praksi se to retko dešava. Neodgovorni vozači pokušavaju da opravdaju svoje ponašanje banalnim izgovorima poput onog da neće da povezu povređenog do najbliže bolnice jer će isprljati sedište u automobilu ili da ne mogu da pozovu Hitnu pomoć zbog manjka kredita na računu mobilnog telefona – kaže Okanović i dodaje da je neophodno da ljudi promene svest o značaju pružanja prve pomoći jer uz malo truda nekome mogu spasiti život.

– Najstrašnije iskustvo je da se vašem bližnjem desi nešto, a da mu vi ne možete pomoći. Svako ko se nađe u toj situaciju shvati značaj prve pomoći – ističe naš sagovornik.

Obuka za prvu pomoć koju će pohađati budući vozači trebalo bi da traje osam časova, a polaznici će sticati elementarna znanja o postupku reanimacije, zaustavljanju krvarenja, postupanju sa osobama bez svesti, načinu evakuacije…

– U pitanju su najosnovnija znanja i veštine koje mogu da savladaju obični građani. Nastava će obuhvatati teorijski i praktični deo, a rad će biti interaktivan. Simuliraćemo određene povrede kako bi budući vozači uvideli šta može da im se desi – kaže dr Ljubica Aleksić, stručni saradnik u Crvenom krstu Srbije.

Polaznici će dobiti bogato ilustrovan i popularno napisan priručnik kao i video materijal, a njihovo znanje biće proveravano po završetku redovne nastave. Tek kada dobiju potvrdu da su položili teorijski i praktični deo ispita kandidati će moći da se nadaju da će uskoro dobiti i vozačku dozvolu.

– Ne treba zaboraviti da pomoć pružena povređenom u prvih nekoliko minuta posle nesreće, može biti spasonosna – ističe naša sagovornica.

Kako bi poboljšali znanje i veštine sadašnjih vozača koji ispit polažu bez obaveznog pohađanja prve pomoći, Crveni krst Srbije organizovaće besplatnu obuku za sve zainteresovane u 27 gradova širom Srbije.

Na ovim časovima vozači će naučiti kako da koriste medicinska sredstva iz kompleta prve pomoći i da savladaju veštine u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Ova akcija počinje krajem ovog meseca i trajaće sve dok bude zainteresovanih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik